· 

World Vegan Day - Genoeg redenen om minder vlees te eten

------

Deze maand staat vegan centraal bij kookstudio van Belle in Rotterdam. Wil je weten wat dit betekent? Kijk dan even op deze pagina.

------

World Vegan Day - Genoeg redenen om minder vlees te eten

 

Op dinsdag 30 oktober jl. werd er in het nieuws uitgebreid aandacht besteed aan het afnemende aantal wilde dieren wereldwijd. Uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) blijkt dat sinds 1970 het aantal wilde dieren is afgenomen met 60 procent. Volgens het WWF is de vernietiging van de leefgebieden, door landbouw en visserij, de belangrijkste oorzaak van de sterke afname van wilde dieren. 

 

De oplossing voor het besparen van de dieren en voornamelijk ook de aarde is het vermijden van vlees, vis en zuivel. Onlangs is een van de grootste onderzoeken ooit uitgevoerd en hieruit blijkt dat wereldwijd 83% van de landbouw wordt gebruikt voor productie van vlees en zuivel en dat 60% van de broeikasgasemissies door deze landbouw worden uitgestoot. Opmerkelijk dat we zo'n groot gedeelte van de aarde gebruiken, voor maar 18% van onze dagelijks calorie inname en 37% van onze dagelijkse proteine inname.  De wetenschappers ontdekten ook dat zelfs de vlees- en zuivelproducten met de minste impact op het milieu nog steeds veel meer schade aan het milieu veroorzaken dan de minst duurzame groente- en graanteelt.

 

"Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de grootste manier om uw impact op aarde te verminderen, niet alleen broeikasgassen, maar wereldwijde verzuring, eutrofiëring, landgebruik en watergebruik," zei Joseph Poore,  professor aan de Universiteit van Oxford (UK), die leiding gaf aan het onderzoek. "Het is veel groter dan het bezuinigen op uw vluchten of het kopen van een elektrische auto," zei hij, omdat deze alleen de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

 

We leven in een maatschappij waarbij vlees de regel is geworden in plaats van de uitzondering, terwijl het voor 1950 een luxe was om vlees te eten; destijds at men gemiddeld een keer per week vlees.  En wij denken dat het goed is de vlees en zuivel inname te minderen. 

 

Op 1 november is het World Vegan Day en dit is voor ons de reden om de maand november te wijden aan het veganisme. Veel mensen hebben tegenwoordig nog een negatieve associatie met het veganisme.  Het stoffige van vroeger is er inmiddels echt wel vanaf en het veganisme begint hipper te worden. Wij zullen deze maand onze focus hebben op  het veganisme, met de bijkomende recepten, vegan workshops en diners in Rotterdam, waarbij kleur en smaak centraal staan en waarbij de dierlijke producten niet zullen worden gemist.

 

Bronnen:

- https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

- https://nos.nl/artikel/2257131-veel-minder-groepen-wilde-dieren-dat-is-een-slecht-teken-voor-de-mens.html

- https://www.wnf.nl/living-planet-report-2018.htm

Reactie schrijven

Commentaren: 0