· 

6 Simpele Tips Om Minder Vlees Te Eten #meatlessmonday

Er zijn vele redenen om te minderen met het eten van vlees. Voor veel mensen is deze stap erg groot, maar onderstaand een aantal tips, om het minderen van vlees makkelijker door te kunnen voeren. Dit zijn geen drastische maatregelen, maar puur een paar kleine aanpassingen.

 

#1 / Zes eetmomenten per dag

Gemiddeld eet je 3 maaltijden en 2 tot 3 snacks per dag. Totaal zijn er dus zes eetmomenten per dag. Van deze zes eetmomenten, bevatten er gemiddeld maar 2 vlees. Als je de maaltijden op deze manier samenvat, is het minderen van vlees makkelijker door te voeren, door een van deze vleeswaren te vervangen door een plantaardig alternatief. Wanneer je graag met vleeswaren luncht, is een goed alternatief op brood hummus met avocado of een lekkere verse eiersalad. 

 

#2 / #Meatlessmonday

Naast het dagelijks minderen van vlees, is het doorvoeren van een dag vega(n) een goed begin. Misschien zegt Meatless Monday jullie iets, maar dit kan natuurlijk op alle dagen van de week worden doorgevoerd. Tijdens deze dag eet je volledig vegetarisch (of vegan) en draag je bij aan een betere wereld. Plan deze dag van te voren in en zorg ervoor dat je al boodschappen in huis hebt, dan kan niks in de weg staan van jullie plantaardige dag. 

 

#3 / Vleesvervangers

In Nederland hebben we het geluk dat we de vegetarische slager hebben. De producten van de vegetarische slager zijn soms niet van echt vlees te onderscheiden en zijn zeer smaakvol. Het klopt dat deze producten iets duurder zijn, maar deze zijn wel allemaal eerlijk verkregen. Daarnaast vinden er momenteel veel ontwikkelingen plaats op het gebied van vleesvervangers. Onderstaand onze top 5 vleesvervangers: 

 

#4/ Onze top 5 vleesvervangers

  • Vivera Biefstuk. En de naam biefstuk verdiend dit stuk vervanger zeker, de structuur is goed stevig en geeft een goede bite.
  • Tempeh, je kan het gemarineerd kopen maar zelf marineren is zeker een aanrader. Je kan dit stomen, grillen, frituren.
  • Plantaardige kipstukjes, deze zijn er van meerdere merken beschikbaar en zijn sappig en een groot voordeel, ze worden niet droog.
  • Gehacktbal Vegetarische slager, lekker nu de dagen korter en kouder worden, bij de hollandse winter gerechten, zoals stamppot of op een broodje.
  • Falafel, gemaakt van kikkererwten en deze vervanger zit bomvol met eiwitten. Heerlijk in een salade, maar ook met een broodje. Vele merken hebben falafel, maar de lekkerste maak je zelf.

#5 / Kijk naar andere keukens

Minder vlees eten kan je vooral vol blijven houden door lekker te blijven eten. Eten hoeft niet opeens saai of smakeloos te worden, dan zal je altijd blijven verlangen naar dat ene stukje vlees. Naast het vervangen van je dagelijks stukje vlees door een vleesvervanger, is het goed om te zoeken naar lekkere vega(n) recepten. Een aanrader voor veel verrassende vega(n) recepten, zijn de Indiase en Thaise keuken.  In de Aziatische keukens wordt vaak gebruik gemaakt van tofu en of paneer, omdat niet iedereen zich vlees kan veroorloven.  

 

#6 / Eet minder vlees, maar meer natuurvlees

Wanneer gemiddeld Nederland naar de inhoud van hun bord kijken, is de verdeling als volgt : 35% koolhydraten, 35% dierlijk proteïne en 30 procent groenten.  Probeer langzaam het vlees te minderen en de groenten een groter onderdeel van je bord te laten zijn. Door de vezels in de groenten, zal je eerder verzadigd zijn en heb je minder snel trek. Wanneer je vlees aanschaft, kijk dan naar waar het vandaan komt. Door het minderen van vlees, heb je een groter budget voor meer verantwoord vlees, oftewel kwaliteit boven kwantiteit

 

Heb je zelf nog tips? Laat ze hieronder achter :)

 

Ps. Heb je al gekeken naar de kookworkshops die we deze maand aanbieden? De #VeganLickingGood kookworkshop is wellicht de leukste manier om ideeën op te doen voor veganistisch recepten. Klik hier voor meer info. Reserveren kan al vanaf 1 persoon.

 

Hopelijk tot snel!

Reactie schrijven

Commentaren: 0