Thaise spareribs met Jaew

 

Zondag staat bij mij in teken van koken. Mijn favoriet zijn lange stoofschotels, zeer tijdrovend, die er voor zorgen dat ik heerlijk door de verzameling kookboeken en kan bladeren en nieuwe inspiratie op kan doen. Terwijl ik heerlijk aan het lezen en koken ben, wordt er fanatiek voetbal gekeken en niets lekkerder dan een bord mals vlees bij zijn favoriete spel.

 

Veel mensen zullen niet bekend zijn met een Jaew en het is lastig om hier het originele recept vn te vinden. Een jaew is een dipsaus en zoals andere culturen wordt dit recept binnen de families doorgegeven, generatie op generatie.  De enige vaste regel van een Jaew is dat het gemaakt wordt van gedroogde chili in poeder of peper vorm. 

 

 

Thaise spareribs met Jaew

 

Ingrediënten spareribs: 1 kg spareribs / 4 el arachideolie/ 4 el rode curry pasta / 2 tl korianderpoeder / 4 dl warm water (of runderbouillon) / 2 tl szechuan peper (of chilipeper) / 4 el vissaus / 4 el sojasaus / 2 el fijngesneden munt.  

 

Ingrediënten Jaew:

2 stengels sereh, gesneden in ringetjes / 2 el thaise vissaus) / 225 ml sojasaus (Si-Ew Kao) / 6 tl. thaise seasoning saus (Green Cap Seasoning Sauce) indien niet aanwezig vervangen door vissaus /  525 ml limoensap / 7 el palmsuiker siroop / 7 el geroosterd chilipoeder, eventueel meer indien gewenst/ verse koriander 

 

Bereiding

1. Snij de ribben in porties van 3 stukken aan een. (Dit kan je ook aan de slager vragen)

 

2. Bak de olie in de pan. Fruit hierin de rode curry.  Voeg de peper en de koriander toe en bak deze even mee. 

 

3. Voeg het vlees toe aan de pan en bak dit aan beide zijdes in een minuut of 10.  Blus het vlees af met het warme water of runderbouillon. 

 

4. Roer de vissaus en de sojasaus door.  En laat het op laag vuur een uur sudderen met gesloten pan.  Bereid nu de Jauw, zie onderstaand voor de instructies.

 

5.Zodra het vlees van het bot valt is het gaar en kan het geserveerd worden met de Jaew saus. 

 

Bereiding Jaew sauce

1.  Stamp het citroengras in een granieten vijzel tot een grove vezelige pasta. Dit gebeurd in ca. 45 seconden.

 

2. Schraap de pasta uit de vijzel en plaats dit in een middelgrote kom. Roer de vissaus, dunne sojasaus, seasoning saus, limoensap, palmsuikersiroop en chilipoeder erdoor. 

 

3. Laat het mengsel minimaal 1 staan op kamertemperatuur

 

4. Roer vlak voor het serveren de verse koriander erdoor. 

 

De saus kan 2 dagen bewaard worden in de koelkast.

 

Smaakt dit naar meer?

Laat je e-mailadres achter en ik stuur je nog meer overheerlijke Thaise recepten.

* indicates required

Reactie schrijven

Commentaren: 0