· 

Massaman Curry met rundvlees en zoete aardappel

De massaman Kaeng, betekend letterlijk Moslim Curry. De moslim gemeenschap van Thailand woont voornamelijk in het zuiden van het land en dit gerecht is typerend voor het zuiden. 

 

Deze curry wordt gemaakt met afwijkende kruiden, die we niet vaak vinden in de Thaise keuken. Het zoete van het kaneel en het frisse van de kardemom zorgt voor een lekkere smaak explosie op het bord. 

 

De lekkerste in Thailand, heb ik gegeten bij de Red Onion op Phuket. Een klein tentje dat verdacht veel weg had van een garage, maar heerlijk eten.  Tijdens onze kookworkshop destijds in Thailand koos ik uiteraard voor het maken van de massaman curry en sindsdien staat deze vaak (en vooral in de wintermaanden) bij ons op het menu. 

 

Hieronder het recept..

 

Massaman Curry met rundvlees en zoete aardappel

 

Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg runderriblappen gesneden in blokjes / 2 kaneelstokjes/ 3 steranijs/ 10 groene kardemomzaden/ 6 grote sjalotten/ 2 blikken kokosmelk (800 ml)/ 2 el massaman curry pasta /500 ml runderbouillon/ 4 el vissaus (nam pla)/ ½ tl tamarinde pasta/ 2 el palmsuiker/ 5 zoete aardappelen / handvol geroosterde pinda's/ bosje koriander/ Arachide olie / 5 koppen rijst. 

 

Bereiding 

1. Snijd de riblappen in dobbelstenen. Pel en halveer de sjalotten. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken

 

2. Snijd de koriander grof, hou eventueel enkele takjes achter voor de garnering. Rooster de pinda's in een droge koekenpan zonder olie. 

 

3. Verhit in een braadpan wat olie en verwarm hierin de kaneelstokjes, steranijs en kardemom ongeveer een halve minuut. Doe dan eerst de sjalotten erbij en bak deze totdat ze beginnen te bruinen.

 

4. Voeg het vlees toe aan de braadpan en schroei het dicht met de specerijen in de pan. 

 

5. Verhit in een andere pan of wok wat olie en bak hierin de currypasta enkele minuutjes totdat deze goed begint te geuren. Voeg de curry toe aan de braadpan met het vlees. 

 

6. Voeg de helft van de kokosmelk, vissaus en water toe tot het vlees net onder staat, roer goed om en breng aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur klein en laat je het vlees, met de deksel op de pan, 1 ½ uur zachtjes sudderen.

 

7. Na 1 ½ uur, als het vlees al een beetje zacht begint te worden, voeg je de aardappel, de rest van de kokosmelk, pinda's, en de helft van de koriander toe. Breng aan de kook en laat dit dan nog ongeveer een half uur zachtjes koken totdat de aardappels (en het vlees) gaar zijn. 

 

8. Bereid de rijst zoals omschreven op de verpakking. De stelregel die wij gebruiken is 1 hoeveelheid rijst, 2 hoeveelheden water. In dit geval 5 koppen rijst, 10 koppen water.

 

9. Als de aardappels gaar zijn, voeg de suiker, tamarinde en de rest van de koriander toe. Proef of het op smaak is en voeg indien nodig nog wat vissaus toe.

 

Serveer de curry met rijst en maak het af met de geroosterde pinda’s.

 

Eet smakelijk!

 

Smaakt dit naar meer?

Laat je e-mailadres achter en ik stuur je dit recept en nog meer overheerlijke Thaise recepten.

* indicates required

Reactie schrijven

Commentaren: 0