· 

Thaise currysoep met pompoen

De maand oktober staat voor de deur, de start van de herfst, na een mooie zonnige zomer. Ik hou van alle jaargetijden, maar mijn favoriete voor het koken zijn toch wel de herfst en de winter. In deze periode heb je namelijk de verse nieuwe aanwas van groenten die weer op het markt liggen: De oerbieten met hun mooie kringen. Zachter van smaak dan rode bieten en lekker om te grillen, maar ook heerlijk rauw in de salade: Samen met geitenkaas en een beetje balsamico azijn heb je een smaakexplosie in je mond. Jammer dat deze groenten onder de vergeten groenten wordt geschaard, bij mij staan ze namelijk elk jaar weer op het menu. Zodra ik ze vind op mijn vaste markt in Rotterdam (Binnenrotte), neem ik ze standaard mee.

  

Oktober is in veel landen de aftrap van de periode naar de feestdagen. In Nederland kennen wij geen Thanksgiving, maar er wordt wel steeds vaker Halloween gevierd. Ik associeer deze periodes voornamelijk met lekker eten en gezellig met zijn allen aan tafel. Uiteraard hebben we hier een hoofdrolspeler tijdens deze eerste bekende feestdagen, namelijk de pompoen. Deze komt in vele soorten en maten en kan heerlijk worden bereid in stoofschotels, als onderdeel van geroosterde groenten, in salades maar ook in pasta en curry. Omdat we nog geen gedag kunnen zeggen tegen de mooie zomer, maar ook de overstap nog niet willen missen naar het knusse warme winter, is het thema bij Kookstudio van Belle in oktober dit jaar Happy Thai.

 

Happy Thai staat voor het warme vrolijke zonnetje, de lieve mensen in Thailand, maar ook de vele diepe smaken die een warm gevoel geven. De herfstgroenten zijn goed te gebruiken met het exotische van de Thaise keuken en zorgt er voor dat de overgang naar de wintermaanden minder groot is.

 

Onderstaand het recept van een Thaise currysoep met pompoen. Je kan de soep fijn pureren, maar als je voorkeur een stevige bite is, dien hem dan op met de stukken pompoen. De komende weken zullen er nog veel Thaise recepten de revue passeren. Kan je niet wachten en wil je ze allemaal meteen hebben, klik dan hier.

 

 

Thaise currysoep met pompoen

 

Voor 4-5 personen: 2 el olie / 2 kleine fijngesnede pepertjes /1 el rode currypasta / 1 teentje gehakte knoflook / 4 fijngesneden sjalotjes / 1 stengel citroengras / 500 ml. kippen/groenten bouillon -/350 ml. kokosmelk / 500 gram flespompoen / stuk gember, ongeveer 5 centimeter geschild en fijn gesneden. / 2 steranijs / vissaus om het op smaak te brengen / Limoen, verse koriander en eventueel een griekse yoghurt voor het afmaken van de soep.

 

Bereiding

 

1. Snij de flespompoen in stukken en verwijder de zaadjes. Pompoen kan vrij hard zijn en dit maakt het lastig snijden. Leg eerst de pompoen in de magnetron, 1 minuut op 900 watt. Hierna is de pompoen makkelijker in stukken te snijden. We bereiden de pompoen met schil.

 

 2. Verhit in een dikke pan de olie. Nadat de olie heet genoeg is, voeg de knoflook en de uitjes toe en fruit deze tot ze glazig zijn.

 

 3. Voeg hierna de currypasta, rode uitjes en gember toe en bak dit voor 3 minuten mee zodat alle smaken goed vrij komen.

 

4. Voeg de pompoen toe en blijf ongeveer 2 minuten roeren.

 

5. Het meeste werk voor deze soep zit erop. Voeg de bouillon, citroengras en kokosmelk toe en breng dit op laag vuur op temperatuur. De smaken zullen nu goed in de soep trekken. Na ongeveer een half uur zijn de smaken goed vrij gekomen.

 

6. Breng de soep op smaak met vissaus. Serveer de soep met een een lepel dikke yoghurt. Garneer de soep met koriander en een schijfje limoen.

 

Eetsmakelijk!

Smaakt dit naar meer?

Laat je e-mailadres achter en ik stuur je nog meer overheerlijke Thaise recepten.

* indicates required

Reactie schrijven

Commentaren: 0