· 

Tips om de herfst door te komen

 

De herfst staat voor de deur staat  en dat is voor mij altijd een periode waarin ik meer stoofgerechten bereidt. Niks zo lekker als een gerecht dat uren getrokken heeft. Dat hoeft trouwens niet alleen de hollandse stoofpot te zijn, maar het kan net zo goed een internationaal gerecht. 

 

De stoofpeer is een heerlijk herfst ingrediënt die in veel gerechten te gebruiken is. Let bij het kopen dat de peren goed stevig aanvoelen, zonder zachte of beurse plekken. Twijfel je nog te veel, dan kan je het vruchtvlees naast het steeltje indrukken. Geeft dit iets mee, dan is de peer klaar om te stoven.  Tijdens het bereiden is het slim om het steeltje er aan te laten zitten, dit geeft extra smaak aan de stoofpeertjes.

 

Voor stoofvlees zijn er meerdere stappen van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het vlees niet taai wordt. Voor je het bakt in de pan, dep eerst het vlees droog met keukenrol. Braadt het vlees kort aan in een dikke gietijzeren pan en schroei het dicht aan alle zijdes. Verwijder al het vlees uit de pan en voeg het gekozen vocht toe, dit kan wijn/ bier of een bouillon naar keuze zijn. Warm dit goed op en voeg het vlees nadat het is verwarmd toe. Het vlees zal niet schrikken omdat het in een warm bad terecht komt. Nadat de gewenste kruiden zijn toegevoegd, is het vooral geduld. Gemiddeld duur het het stoven 2-3 uur. 

 

Lekker bij stoofvlees is witlof. Zelf ben ik geen fan van het bittere in witlof. De bittere smaak kan je wegnemen door de witlof eerst te koken en bij het water een klein beetje melk toe voegen. Mocht je de witlof daarna met kaas uit de oven willen maken, zorg er dan voor dat het vocht eerst goed uit de witlof lekt. 

 

Ook erg lekker bij het stoofvlees is gevulde aubergine. Mocht je dit gaan maken, zorg er dan voor dat je de aubergine met kroon en kontje intact laat. Halveer de groenten in de lengte en grill deze in de oven. Wanneer de aubergine gaar is, verwijder dan niet al het vruchtvlees maar laat nog een laag over. Dit zorgt voor de stevigheid van de aubergine, zodat je deze goed kan vullen.

 

En ter afsluiting nog wat laatste tips:

 

1 - Ook lekker deze herfst, pannenkoeken! Wie is er niet dol op!? Tip van de dag: Bewaar een lege spuit fles van de mayonaise of andere saus zodra deze leeg is, maak je deze goed schoon. Deze kun je gebruiken voor het pannenkoekenbeslag, zo spuit je zonder te knoeien in de pan. 

 

2 - Mis je in de winter de rokerige smaak van de barbeque? Je kan deze smaak in de grill creëren door een aluminium pakketje gevuld met houtsnippers neer te leggen naast het vlees en of groenten die je gaat grillen. 

 

3 - In de winter is er meer vocht in het huis, het gevolg is dat de suiker in de voorraadpot sneller klontert. Je kan het klonteren voorkomen door marshmallows in de voorraadpot te stoppen. Marshmallows houden namelijk vocht vast.

 

Heb jij wellicht nog een herfst-tip die in mijn lijst ontbreekt? Laat het me weten middels een reactie onder dit bericht.

 

Groet,

Kristel

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0