Masterclass basiskoken | 5-delige cursus

In veel kookboeken wordt vaak van de kok al een bepaald basisniveau verwacht. Je bekijkt een recept en komt dan termen tegen als “blancheer de groente”, “fileer de vis” of “glaceer de groente/vlees”. Je hebt vaak wel een idee wat ze hiermee bedoelen, maar weet niet precies hoe dit moet en dus kies je voor een ander recept om jouw dierbaren mee te verrassen. Als je je hierin herkent dan is de Beginners Masterclass voor jou bedoeld.

Om het koken in de vingers te krijgen moet je begrijpen waar je mee bezig bent. De beginners masterclass bij Kookstudio van Belle in Rotterdam biedt uitkomst. Aan het eind van de 5-delige kookworkshop ben jij de baas over vlees, vis, groenten en desserts.

 

De Masterclass is opgezet omdat wij bij Kookstudio van Belle regelmatig van gasten te horen krijgen dat ze wel graag gevarieerder zouden willen koken, maar dat ze niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Dit komt bijvoorbeeld omdat ze bepaalde technieken niet (goed) beheersen.

 

Tijdens de Masterclass ga je zoveel mogelijk aan de slag met seizoensgebonden - en verse ingrediënten en leer je de beginselen van het koken. Van het onder de knie krijgen van verschillende kooktechnieken tot het leren kennen en bereiden van een uitgebreid assortiment aan ingrediënten. 

Het lesschema van de 5-delige Beginners Masterclass ziet er als volgt uit:

 

1 - Introductie in snijtechnieken + Groente (vegetarisch): Hygiëne, messen, aanzetten. Brunoise, julienne, bouillon. Stomen, blancheren, smoren, wokken.

 

2 - Vlees: Leer de anatomie van het dier, de perfecte biefstuk en een eenvoudige saus

 

3 - Vis: vissoorten, vis kopen, duurzame vis en anatomie. Zelf fileren en daarna: en papillote, ceviche, a la meuniere.

 

4 - Sausbereidingen:  we gaan aan de slag met de 3 basis sauzen: mayonaise, hollandaise en beurre blanc en de vele variaties hierop. Leer binden, schiften en voorkomen/oplossen van schiften. Verder maken we een bouillon, gebonden soep genaamd Veloute.

 

5 - Desserts: Een introductie in de patisserie. Tijdens deze les gaan we aan de slag met een deeg, maar ook met een bavarois. 


Elke les begint met een deel theorie. We behandelen productkennis, de ingrediënten waar we mee gaan werken en vooral voelen, ruiken en soms proeven.

 

Na de theorie volgt er een gezamenlijk kookdeel – je leert nu door te doen, of dit een vis fileren is of saus monteren: je leert door zelf te ervaren, te voelen en te proberen en vooral: fouten te maken. Juist in de cursus is er ruimte voor om te experimenteren, soms iets te laten mislukken, proberen dat op te lossen en daarvan te leren. 

 

Indien de tijd het toelaat volgen er wellicht nog wat extra demonstraties en handige trucs van de chefs en zal er geproefd worden. Wanneer je kan benoemen wat je proeft, leer je hier ook weer van. 

Cursusdata en prijs

De beginners Masterclass bestaat uit 5 lessen en je volgt hierbij 1 les per week op een doordeweekse avond. De complete beginners Masterclass bieden we aan voor de speciale prijs van €325 per persoon.

 

In de prijs is het volgende inbegrepen:

- Ontvangst met een kleine versnapering

- Vrij gebruik van flavoured water, thee en koffie tijdens de workshop

- Een uitleg van de chef over het thema van de week

 

 

Let op: Tijdens de les zal er geproefd worden van de gerechten die bereid worden, maar zal er niet zelf volledig gedineerd worden door de cursisten. Het advies is dus om voor de start van de cursus gegeten te hebben. 

 

Data
 

De groep van dinsdag 17 november omvat onderstaande data

Les 1: Dinsdag 17 november | 18.30-21.30

Les 2: Dinsdag 24 november | 18.30-21.30

Les 3: Dinsdag 1 december | 18.30-21.30

Les 4: Dinsdag 8 december | 18.30-21.30

Les 5:  Dinsdag 15 december |  18.30-21.30

 

6e lesdag: Yamsessie op dinsdag 22 december | 18.00-22.30

Optioneel is de cursus uit te breiden met een 4,5 uur durende Yamsessie, ook wel guerilla cooking genoemd, waarbij alle eerder geleerde vaardigheden aan bod komen.

 

"We halen mooie spullen van onze handelaren en gaan daarmee aan de slag. Niemand, maar echt niemand,  weet van te voren wat er op tafel komt en dit is de ultieme gelegenheid om jullie geleerde skills toe te passen in de praktijk en de cursus af te sluiten". 

 

Deze extra les kost regulier €75,00  maar alle cursisten van de basiscursis mogen voor €59,95 deelnemen aan deze avond.

 

Uiteraard houden we rekening met allergenen. 


Locatie

 

Kookstudio van Belle

Joubertstraat 74

3072 XZ Rotterdam

(Nabij metro Rijnhaven)


Impressie

Inschrijven of meer informatie

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.